Youth Hostels Association of Serbia
Srpski EnglishFerijalni i Hostelski savez Srbije

    Početna   Šta su hosteli?   Istorijat     Utisci    Mailing lista   Linkovi   Mapa sajta  
Ferijalni i Hostelski savez Srbije
  Hosteli   Članstvo     Galerija     Kontakt  
Istorijat

Ricard Shirman Iz istorije putovanja poznato je da prvim putovanjima možemo smatrati ona koja su izvodili poznati putnici i avanturisti, učesnici velikih svetskih otkrića kao što su Kolumbo, Vasko de Gama, Livingston, Marko Polo i drugi. Težnja ovih ljudi bila je probuđena želja za saznavanjem novog i to je težnja koja vodi mnoge, a posebno mlade ljude željne novih susretanja i doživljavanja. Tu i takvu težnju prvi je istakao rodonačelnik omladinskog hostelinga gospodin Ricard Shirman, inače učitelj, rođen u istočnoj Pruskoj, u Nemačkoj. On je već 1903. godine kao učitelj i pored otpora direktora škola, u Alteni, u Nemačkoj gde je službovao, pokrenuo ideju putovanja u slobodno vreme učenika vikendom i leti, i korišćenje ovih putovanja za širenje saznanja mladih ljudi. Shirman je za smeštaj učenika uspevao da dobije seoske krčme, ambare i druge objekte. Slična razmišljanja su se javljala i u drugim delovima Evrope, a posebno u Engleskoj, gde Shirman pokreće ideju da škole u letnjem periodu, kad su i onako prazne, koriste kao omladinski hoteli. U svojim aktivnostima podržavaju ga mladi i organi vlasti, pa 1912. godine dobija jedan zamak u Alteni, kao stalni omladinski hostel. To je prvi registrovani hostel u svetu, a već 1930. godine u Nemačkoj ih ima 30.

Godine 1919. formira se organizacija omladinskih hotela Nemačke, a već 1920. godine mnoge evropske zemlje imaju svoje hostele. Na inicijativu Ricarda Shirmana u Amsterdamu je 1932. godine održan osnivački Kongres Međunarodne organizacije omladinskih hostela.

Kod nas se ideja o razvoju omladinskog turizma javlja veoma rano, pa je 1920. godine u Sarajevu održana osnivačka konferencija Ferijalnog saveza Jugoslavije. Ferijalni savez naše zemlje je nosilac razvoja omladinskog turizma. Organizovao je svoja prva letovališta uz neposrednu pomoć države, te se tako 1923. godine otvara prvo na Svetom Stefanu, a kasnije 1933. godine odmaralište na Bolu, Braču i Jelsi, u Orebiću, Skofjoj Loki, Zirovnici i drugim mestima. Država je u tom periodu obezbeđivala značajne povlastice u prevozu železnicom i brodom.

Tokom drugog svetskog rata organizacija prestaje sa radom, nastavlja ga 20. oktobra 1952. godine u Beogradu, osnivačkom Skupštinom. Od tog perioda počinje aktivnost na uključivanju Ferijalnog saveza u Međunarodnu organizaciju omladinskih hostela, pa je tek 1968. godine na Konferenciji u Japanu Ferijalni savez Jugoslavije postaje pridruženi član, a već 1970. godine na konferenciji u Kopenhagenu primljen je za punopravnog člana međunarodne federacije.

Ferijalni i Hostelski savez Srbije je društvena, vanstranačka, neprofitna interesna organizacija osnovana sa ciljem da organizuje putovanja i odmor dece i omladine uz slogane: PUTOVANJE UČI I UPOZNAJ DOMOVINU DA BI JE VIŠE VOLEO. Kroz rad i aktivnost Ferijalnog saveza Jugoslavije od 1920. godine do drugog svetskog rata i od 1952. godine do danas prošlo je nebrojeno mnogo dece i mladih. Procenjuje se da ih je bilo 20-50 hiljada godišnje, što ukupno daje cifru od 2-3 miliona ferijalaca. Ferijalni savez je članica IYHF-a Međunarodne organizacije omladinskih hostela. Ovaj međunarodni sistem obuhvata omladinske turističke organizacije i asocijacije, kao što smo rekli, u oko 70 zemalja, i ima blizu 4 miliona članova i blizu 5.000 omladinskih hotela sa preko 364.000 kreveta u kojima se registruje godišnje 31 milion noćenja. A doprinos prilivu od omladinskog turizma ceni se na 15 milijardi dolara svake godine.

Vrh strane 

Početna| Hosteli| Galerija| Mailing lista| Linkovi| Šta su hosteli
Istorijat| Članstvo| Utisci| Mapa sajta| Kontakt
Copyright © 2001 Ferijalni i Hostelski Savez Srbije. All rights reserved.


Backpakers
Infostud
Kopaonik
skijanje
www.campamerica.co.uk